miercuri, 27 martie 2013


După eforturi susţinute, Crucea Roşie are o subfilială şi în Agnita. Nu mai e un secret pentru nimeni. Numai cine nu a trecut săptămânile trecute, în preajma Mărţişorului, prin centrul oraşului nostru, nu e la cunoştinţă de acest fapt. Imediat dupa înfiinţare, membrii şi voluntarii agniţeni au început să caute soluţii pentru ajutorarea oamenilor nevoiaşi din Agnita, Ruja şi Coveş. Cum a existat o campanie naţională promovată de Crucea Roşie Română cu ocazia zilelor de 1 Martie şi 8 Martie de colectare de fonduri, şi Subfiliala din Agnita a trecut la organizarea unui bazar cu mărţişoare. Mărţişoare au fost confecţionate de către copiii de grădiniţă şi doamnele educatoare, elevii şcolii G.D. Teutsch şi bineînţeles membrii şi voluntarii CR Agnita. A fost o activitate foarte plăcută şi interesantă, mai ales că unii dintre voluntari nu mai făcuseră de mult timp un aşa lucru care necesită răbdare, imaginaţie şi talent, iar ceva trebuie menţionat: voluntarii agniţenii sunt de la elevi de liceu şi până la pensionari. Insă toţi sunt la fel de implicaţi şi de dedicaţi activităţilor prin care încearcă să aducă un pic de bine în viaţa celor mai putin favorizaţi.
Confecţionarea mărţişoarelor a facut ca voluntarii să se cunoască între ei, să înţeleagă faptul că, deşi e o muncă voluntară, a face parte din organizaţia Crucea Roşie este un lucru important şi serios, că pentru prima dată pot ajuta pe cineva într-un cadru solid şi oficial. Cu toţii am simţit că suntem mai capabili să ajutăm pe cineva cu adevărat, că dacă ne organizăm putem să schimbăm ceva, să facem ceva bun . 
Odată mărţişoarele obţinute, în număr de 300, voluntarii au vizitat prima dată firmele din oraş, în scopul obţinerii unor donaţii în schimbul mărţişoarelor. Am găsit înţelegere la multă lume, toţi felicitând acţiunea şi donând cu dragă inimă. În ziua următoare s-a organizat bazarul, în centrul oraşului, adică vis-a-vis de Primărie. Nu a fost un simplu bazar, voluntarii liceeni au colindat străzile oraşului cu mărţişoare şi i-au îndemnat pe trecătorii întâlniţi să facă donaţii în schimbul unuia sau a mai multor mărţişoare. Au fost foarte convingători. Nici cei care s-au ocupat de bazar nu au stat degeaba, şi ei au reuşit să convingă lumea că au de-a face cu o acţiune caritabilă şi că oricine poate beneficia de pe urma ei. Mărţişoarele s-au epuizat repede şi a fost nevoie să se confecţioneze, în final, încă 280 de mărţişoare. O mică parte care a mai rămas a fost donată către căminul de bătrâni. S-a strâns o sumă importantă, 2080 de lei. A fost o surpriză pentru toată lumea... plăcută. Odată strânşi aceşti bani, au fost selectate persoanele cu diferite probleme şi pentru ele au fost cumparate produse alimentare. Tot Crucea Roşie Subfiliala Agnita s-a ocupat de distribuirea lor în Agnita, Ruja şi Coveş. 
Vă daţi seama, stimaţi cititori ai Gazetei Hârtibaciului, ce mare a fost bucuria oamenilor care au primit aceste ajutoare. Este bine să primeşti un ajutor atunci când ai nevoie de el. Sunt atâtea persoane care au situaţii materiale dificile şi e şi mai greu când vârsta sau boala îi face incapabili pe bieţii oameni să lucreze şi să poată schimba ceva în viaţa lor. 
Noi, voluntarii de la Crucea Roşie, vrem să vă mulţumim vouă, stimaţi agniţeni, pentru că ne-aţi ajutat să facem ceva pentru ei. Fără donaţiile dumneavoastră, fără înţelegerea şi bunătatea sufletească de care aţi dat dovadă, nu am fi putut să facem mare lucru. De fapt şi dumneavoastră aţi fost voluntari, măcar pentru o zi, în care v-aţi oprit, ne-aţi ascultat şi aţi dat bani din puţinul dumneavoastră. Vă suntem recunoscători că nu aţi trecut pe lângă noi cu indiferenţă. Vom mai colabora cu dumneavoastră şi în viitor. Sunt atâtea de făcut şi doar impreună putem să reuşim în ceea ce ne propunem. Dar ştim că avem în dumneavoastră parteneri de încredere. Puteţi apela oricând la noi şi vom încerca să găsim soluţii la problemele dumneavoastră. Acum, că suntem în oraş, ne vom întâlni mai des.
L-am întrebat pe domnul Paul Hârtoagă, directorul Crucii Roşii Subfiliala Agnita,  dacă doreşte să spună şi el câteva cuvinte la finalul acestei campanii de colectare de fonduri şi iată ce mi-a răspuns: “Aş dori să mulţumesc tuturor voluntarilor care au tratat această campanie cu multă seriozitate şi implicare. Pentru reuşita acestei campanii doresc să mulţumesc Gradiniţei cu program prelungit Agnita (doamnelor educatoare: Brumar Maria, Iorgulescu Elisabeta, Prişcă Adriana, Naicu Carmen, Ţerbea Ana, Smărăndache Ioana, Varga Dorina), Şcolii G.D. Teusch (doamnelor învăţatoare Pătru Margareta, Cernea Marinela, Ghişa Oana), Primariei Oraşului Agnita (dlui. Primar Dragoman Ioan şi dlui. Viceprimar Niculescu Dan), tuturor firmelor din oraş care ne-au sprijinit şi tuturor agniţenilor care au dat dovadă implicare şi au cumpărat mărţişoarele de la bazarul “Dăruieşte primavară”.”
Septimiu Nicolae Bălţatu 
– voluntar Crucea Roşie Subfiliala Agnita