miercuri, 27 martie 2013


Dacă ajungi în Marpod un sat aflat la 32 de kilometri de Sibiu, pe lângă biserica fortificată şi priveliştile greu de descris în cuvinte, să vizitezi şi „Borcanul cu dulceaţă de poveşti”. Cu siguranţă te întrebi ce-o mai fi şi asta, ei bine, în câteva cuvinte este o altfel de bibliotecă.
Borcanul cu dulceaţă de poveşti” este prima bibliotecă concept din România unde în afară de cărţi, cititorii au parte şi de degustări de dulceţuri, prăjituri de casă şi alte bunătăţuri care să le facă cititul mai apetisant. Povestea „borcanului” a început anul trecut la iniţiativa Bibliotecii Astra din Sibiu care dorea revitalizarea bibliotecilor din zonele în care acestea au devenit străine locuitorilor.
Biblioteca a fost amenajată în pivniţa clădirii vechi a primăriei. Pe rafturile bibliotecii alături de romane au fost aranjate şi borcane cu dulceaţă, care mai de care mai apetisantă. Fiecare secţiune din bibliotecă are câte un borcan reprezentativ: borcanul cu dulceaţă de dragoste, borcanul cu poveşti istorice, borcanul cu lucrări practice şi aşa mai departe.
 Iniţiatorii proiectului spun că au ales Marpodul pentru a înfiinţa această bibliotecă concept mai ales datorită istoriei gastronomice a acestei zone, ştiindu-se că oamenii din Marpod sunt mari gurmanzi şi buni bucătari. Desigur, biblioteca se află doar la început de drum, iniţiatorii ei având în plan ca aici să organizeze începând cu anul acesta ateliere de creaţie pentru cei mici, şezători la care să se întâlnească femeile din sat pentru a schimba reţete culinare dar şi un loc unde se pot vinde produsele tradiţionale ale ţăranilor.
Tudor Răvoiu