vineri, 28 martie 2014

La initiativa asociatiei Monumentum, mesterul popular Silvia Tecoanta, din comuna Altana, judetul Sibiu, a intrat in patrimoniul UNESCO primind titlul de TEZAUR UMAN in cadru Galei Tezaurelor Umane Vii desfasurata la Alba Iulia. Au fost prezenti din partea Ministerului Culturii dl. Stefan Virgil Nitulescu, presedintele Comisiei Nationale de Salvgardare a Patrimoniului Imaterial, d-na Corina Mihaescu director al Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si alti reprezentanti ai institutiilor de cultura din tara.
Titlul a fost inmanat de catre Eugen Vaida, presedintele asociatiei Monumentum iar Laudatio a fost rostit de catre prof. Dr. Ilie Moise. 
Documentatia a fost elaborata in parteneriat cu Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Centrul Creatiei „ Cindrelul Junii Sibiului” si a Asociatiei Mioritics. 
Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvata în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. În același timp, programul urmărește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia. Inițiativa elaborării unui program privind Tezaurele Umane Vii aparține Republicii Coreea, aceasta propunând în 1993 acest program Consiliului executiv al UNESCO Prin Program se dorește, să fie recunoscute la nivel național, atât de comunitatea de purtători, cât și de cea științifică, calitățile acelor persoane considerate creatoare și transmițătoare a unor elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate.
 Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, țara noastră își asumă, în calitate de stat membru al Convenției UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, elaborarea și punerea în aplicare a Programului Tezaure Umane Vii.