vineri, 28 martie 2014

FONDURI EUROPENE PRIN GAL MICROREGIUNEA HÂRTIBACIU
Cu câteva zile în urmă, un post de televiziune prezenta un mare eveniment într-un sat de undeva din sudul ţării. Pentru a sărbătorii cum se cuvine şi a marca evenimentul, primarul comunei a adus  o fanfară pe acordurile căreia sătenii dădeau mărunt din picioare în ritm de geampara. Sătenii trăiau astfel cu bucurie marea relizare a primarului care , în urma unui proiect depus la GAL-ul din zona respectivă, a achiziţionat un buldoexcavator cu fonduri europene.
Pe Valea Hârtibaciului nu sunt fanfare şi primarii nu caută să aducă din altă parte când accesează fonduri europene. Nu fac concerte, nu dau de băut, nu taie panglici chiar dacă au achiziţionat şi ei buldoexcavatoare. Unii nici nu şi-au informat consătenii despre faptul că au depus proiecte şi au primit fonduri europene. Au alergat, au adunat documente, au dat note explicative de mai multe ori şi, în final li s-au aprobat banii şi au achiziţionat utilajele necesare.
Asta a făcut primarul din Marpod care a procurat un buldoexcavator cu 69 821 euro. Primarul din Bîrghiş, cu 70 de mii de euro a achiziţionat un buldoexcavator şi a dotat şi căminul cultural iar primarii din Iacobeni şi Merghindeal s-au dotat cu câte un buldoexcavator de câte 28 250 de euro. Nici unul nu a chemat fanfara.
Probabil vor face spectacole primarii din Nocrich şi Vurpăr care au primit câte 31 480 de euro şi respectiv 58 446 pentru dotarea căminelor culturale cu costume populare, echipamente de sonorizare şi alte accesorii necesare activităţilor artistice. Primarul din Chirpăr, în afară de dotarea căminului, vrea să amenajeze şi un spaţiu pentru activităţile extraşcolare ale elevilor, drept care a solicitat şi i s-a aprobat suma de 60 000 euro. Cu 45 000 de euro, primarul din Şeica Mare, vrea să reabiliteze căminul cultural şi să înfiinţeze un centru pentru persoanele vârstnice. Nici un primar nu a solicitat bani pentru instrumente muzicale dar nu e târziu, proiecte se mai pot depune, numai să aibă cine cânta, că motive sunt dacă ar fi să-i imităm pe primarii din afara arcului carpatic.
I. Bârsan