marți, 3 septembrie 2013

La vârsta la care alţi bunici îşi plimbănepoteii prin parc si îsi caută de lucru cu andrelele, grupuri de pensionari agniteni şi-au depaşit "temerile" şi vor să înveţe cum se foloseşte calculatorul.
Puţini dintre seniori însă, au avut parte şi de un “instructaj” al folosirii PC-ului.
Pentru că şi-au dat seama de faptul că deşi deţin logistica, pensionarii comunică  greu, pe internet cu copiii  plecaţi în străinătate, în activitaţile centrului CASEI SENIORILOR a fost implementat un curs special dedicate seniorilor.
      Cu toate că abia pot mişca mouse-ul, grupurile de pensionari, care urmează cursul de operare pe calculator la CASA SENIORILOR AGNITA, au mari speranţe şi vor ca într-un viitor nu prea îndepărtat să deprindă cum se utilizează Yahoo messenger, cum să încarcă poze în Facebook, sau cum se utilizează motorul de cautare Google pentru accesarea informaţiilor.
Cursul de iniţiere în operarea calculatorului este organizat în cadrul programului “I can do IT”susţinut de CRACANEL GERARD angajat al centrului de zi CASA SENIORILOR şi sunt desfaşurate cu grupurile de seniori programate în săptămâna respectivă la centru de zi.

CERCETARE IN DOMENIU
           O echipa a Universitatii din Los Angeles, California, a descoperit recent că navigatul pe Internet duce la creşterea nivelului inteligenţei îndeosebi în cazul persoanelor de vârstă medie şi înaintată.
Cercetatorii înclină să creadă că folosirea zilnica a Internetului de către persoane în etate contrabalansează până la un punct efectele degradării biologice ale creierului odată cu înaintarea în vârstă şi instalarea stării de senilitate.
Studiul complet a fost publicat in numarul curent al American Journal of Geriatric Psychiatry.
Acest experiment se bazează pe observarea detaliată a 24 de voluntari cu vârste cuprinse între 55-76 ani, jumătate dintre aceştia folosind Internetul în fiecare zi, ceilalţi intrand foarte rar în acestă reţea.
Rezultatele studiului sunt surprizătoare. Se pare că folosirea Internetului duce la diminuarea depresiilor care sunt un fenomen obişnuit la oamenii în vârstă, deschide  noi orizonturi de cunoaştere şi stimulează curiozitatea. Până la urmă tehnologia modernă din spatele navigării pe Internet are efecte psihologice şi beneficii reale pentru persoanele de vârstă medie şi înaintată. Astfel am mai putut observa intensificări ale activităţii creierului, ceeace duce la exersarea şi îmbunătaţirea funcţiilor creieruluiafirma profesorul Gary Small, conducătorul echipei de cercetători.

Sursa : BBC News