marți, 3 septembrie 2013

Sinionu  lu’ Căzîlă, a dezvoltat în casa părintească din Săsăuş (la nr. 64, pe Uliţa din Sus) o mică afacere de familie. Nu l-a ajutat nimeni deşi a bătut la toate uşile. Având fiica medic veterinar în Braşov, încă de la început, s-a orientat pentru crearea unei ferme de găini cu creştere în sistem tradiţional (cu găini care produc ouă marcate cu cifra 1 - foarte rare în magazinele din România).
Nu a reuşit, deşi a încercat să acceseze  măsura 141, pe care se poate primi max.7500 euro (în 5 ani) o investiţie care este foarte mare şi cu cerinţe imposibil de îndeplinit la suma alocată. Iar, pe măsura 121 unde se pot accesa max. 40.000 euro, trebuie să creşti 600 de găini, o fermă de acest tip neputându-se dezvolta în intravilanul localităţii Săsăuş (în localitate agenţia de mediu dând aviz doar pentru 400 de găini). Visul său a fost construirea unei ferme tradiţionale şi eficiente, astfel încât cel puţin 100 de familii  să se hrănească sănătos.
Acum creşte peste 300 de găini, toate ouătoare, frumoase şi visătoare.
Universul găinilor este mirific, cei doi cocoşi fiind adevăraţi gentlemeni înnăscuţi. Ambii cocoşi nu mănâncă până nu-şi cheamă haremul şi sunt foarte politicoşi invitând doamnele găini la culcare, fiind ultimii la mâncare şi ultimii la culcare. Lumea zice că la câte găini sunt, toţi cocoşii satului le dau târcoale. Dar cei doi cocoşi îşi fac datoria, ei fiind stăpânii locului. Cert este că în grădină şi-n în şura gospodăriei mişună galinaceele în mediul lor natural, fără concentrate, hrănindu-se cu porumb şi grâu, pentru că seminţele de floarea soarelui sunt cam scumpe pentru buzunarele stăpânului. În fiecare după masă găinile încheie ouatul în jurul orei 16,00, după care Sinion adună ouăle din cuibarele împrăştiate peste tot, în spaţiul gospodăriei. O gospodărie vie, plină de viaţă, într-un veşnic ciripit de păsări de curte.
Nu mor puii când vor alţii.
Sinion, născut în Săsăuş în urmă cu 58 de ani, a revenit acasă după cinci decenii, îndrăgostit de meleagurile natale şi casa părintească. De Ziua Laptelui, la standul lui Sinion puteţi lua ouă de o zi, proaspete, dar şi produse din ouă propunându-şi să prezinte câteva preparate tradiţionale din ouă şi lapte: paparadă cu mămăligă, tort de zahăr ars, lapte de pasăre şi checuri făcute ca la mama acasă!
Portiţa casei din Săsăuş nr. 64 este deschisă pentru toţi cei care iubesc găinile şi doresc ouă proaspete!

Informaţii suplimentare la tel: 0766 657672 – Sinionu lu’ Căzîlă