marți, 3 septembrie 2013

 Reveniţi pe meleagurile natale pentru a-l comemora pe artistul Michael Barner, saşii agniţeni au dorit să completeze evenimentul cu un concert de muzică corală, susţinut în biserica evanghelică de corul....din Heidelberg Germania şi de corul „Sfântul Nicolae” din Agnita.
A fost un concert minunat, bine primit de un public numeros care a umput vechea biserică.
Cei prezenţi au fost salutaţi de preotul Boltres Reinhardt care şi-a exprimat bucuria de a avea în biserică un public atât de numeros şi dornic de a participa la un moment cultural deosebit.
Concertul a fost deschis de corul „Sfântul Nicolae” din Agnita dirijat de prof Doru Niţescu, care a interpretat o suită de cântece religioase, încheind cu „Mulţi ani trăiască” urare adresată musafirilor.
Apoi în faţa altarului a urcat corul „Siebenbürgische Kantorei” dirijat de Ilse Maria Reich care a încântat publicul cu un potpuriu de cântece religioase şi laice, aparţinând unor compozitori clasici dar şi colinde tradiţionale româneşti (La Viflaem colo-n jos).
După concert participanţii au fost invitaţi la restaurantul „La Prut” unde emoţiile au fost accentuate de regăsirea amintirilor comune despre oameni şi evenimente dintr-o perioadă în care munceau şi îşi petreceau timpul liber împreună. Aşa că, la provocarea profesorului Doru Niţescu, celor două coruri le-a fost uşor să cânte împreună „De-ar fi mândra-n deal la cruce” şi alte cântece de petrecere pe care foştii agniţeni nu le-au uitat.
A doua zi a avut loc vernisajul expoziţiei cu lucrările pictorului agniţean Michael Barner, eveniment organizat de HOG Agnetheln (Asociaţia agniţenilor din Germania) prin Helga Lutsch, Muzeul de istorie Valea Hârtibaciului prin Mihaela Nevodar şi Siebenbürgisches Museum Gundelsheim (Muzeul transilvănean Gundelsheim) prin dr. Irmgard Sedler.
Expoziţia de la Agnita este începutul unei serii de activităţi menite să prezinte valoarea unui mare artist, ale cărui opere sunt prea puţin cunoscute. De la doamna Helga Lutsch, iniţiatoarea acestor evenimente, am aflat că expoziţii cu lucrările pictorului agniţean vor fi deschise în 2014 la Sibiu şi în Germania. Concomitent se caută şi alte lucrări ale lui Michael Barner, aflate la agniţenii din Germania ori prin alte colecţii din Europa.
Pâna acum sunt cunoscute 234 de lucrări, picturi şi desene,  semnate de Michael Barner , din care 130 se află la muzeul din Agnita.
Despre viaţa şi opera artistului agniţean, născut la Agnita în 1881 şi decedat la Mediaş în 1961, a vorbit doamna Irmgard Sedler directorul Muzeului de Artă Contemporană din Kornwestheim Stuttgard spunând printre altele că ,,Veţi putea intra în dialog, în această expoziţie, cu imagini ale unor peisaje vizionare – colinele Văii Hârtibaciului ori panoramele emblematice ale oraşului Agnita- prezentate într-o viziune de cromatică vie, optimistă, intensiv emoţională. Roşul şi galbenul în care sunt scăldate lanurile de grâu impresionează deopotrivă cu peisajele maronii, cu atmosfera de semiumbră enigmatică a interiorului de lăcaş sfânt ori cu pitorescul unei scene cu căruţe ţigăneşti”.
La vernisajul expoziţiei au luat parte consulul general al Germaniei la Sibiu Thomas Gerlac şi primarul oraşului Agnita Ioan Dragoman care au apreciat importanţa acestui eveniment şi le-au felicitat pe organizatoarele expoziţiei.
Muzeografa Mihaela Nevodar a mulţumit Consiliului Local şi Primăriei Agnita pentru sprijinul acordat la realizarea şi prezentarea expoziţiei care va putea fi vizitată până în 21 decembrie.
I.Bârsan