miercuri, 30 ianuarie 2013


de Ilarion Bârsan
În Agnita a devenit tradiţie ca la Muzeul de istorie „Valea Hârtibaciului” să se organizeze acţiuni dedicate aniversării Unirii Principatelor.
Şi în acest an, la 154 de ani de la marele eveniment istoric, muzeograful Mihaela Nevodar împreună cu profesori din Agnita a organizat două acţiuni dedicate zilei de 24 Ianuarie.
Prima a avut loc în 23 ianuarie, când a fost vernisată o expoziţie de icoane pe sticlă realizată de elevii profesoarei Raluca Teglaş de la Colegiul Tehnic AT Laurian. Cu toate că este în primul an de activitate şcolară, profesoara Raluca Teglaş dovedeşte reale calităţi de dascăl, reuşind să pună în valoare talentul artistic al elevilor săi care au fost foarte încântaţi să-şi prezinte realizările. Şi au avut cu ce se mândrii.
În 24 ianuarie  la muzeu au venit elevii din clasele a V-a şi aVII-a de la Şcoala Generală GD Teutsch însoţiţi de prof. Nicoleta Gavriliu şi Andreea Vasilescu, care au prezentat referate şi eseuri despre evenimentul din 24 Ianuarie 1859. Realizările literare au fost completate cu poezii şi cântece patriotice adecvate evenimentului comemorat. De partea muzicală s-a ocupat prof. Florin Părău.
Atât vernisajul expoziţiei cât şi momentul literar- muzical au fost încheiate cu Hora Unirii, cântată şi jucată în curtea muzeului de toţi cei prezenţi la aceste evenimente.