miercuri, 30 ianuarie 2013



Hiraiiiiii...pocnetele ascuţite de bici au alungat frigul iernii, zgomotele asurzitoare ale tălăngilor au îndepărtat spiritele rele, măştile înfricoşătoare i-au îngrozit pe cei care încercau să se apropie de lada breslei, iar cei prezenţi s-au îndulcit cu gogoşi. A VIII-a ediţie a Festivalului Fuga Lolelor a adus din nou veselia pe străzile din Agnita. 

de Ilarion Bârsan
A fost o zi minunată, o zi potrivită pentru „Fuga lolelor”. La peste 0 grade ar fi transpirat în costume şi s-ar fi murdărit de noroi iar la mai puţin de -5 grade le-ar fi îngheţat mâinile pe bici. Dar Dumnezeu i-a iertat pentru distracţia de duminică şi a acoperit pământul cu puţină zăpadă, pentru ca lolele să aibă motiv să fugărească iarna. Şi pentru asta s-au adunat 193 de agniţeni, înarmaţi cu bice şi cu talăngi şi au făcut toată ziua gălăgie prin oraş, spre bucuria localnicilor şi mirarea turiştilor.
Aşa cum a fost stabilit în  program, lolele, după ce au încercat să încapă toate în obiectivele aparatelor de filmat şi fotografiat, s-au încolonat şi în sunet de fanfară, pocnete de bice şi zgomot de talangă au pornit să străbată oraşul dintr-un capăt în celălalt, unii, în mijloc purtând insemnele de breasă, ceilalţi, cu feţele acoperite de măşti încadrându-i ca o armată ocrotitoare.
Alaiul a făcut o scurtă oprire în faţa hotelului Dacia, pentru un minispectacol, un preludiu la spectacolul din centrul oraşului, unde s-au adunat cei mai mulţi spectatori pentru a admira execuţiile reprezentanţilor fostelor bresle din Agnita.
După ce au ocupat esplanada din faţa primăriei Lolele au fost salutate de oficialităţile oraşului.
Despre semnificaţia acestui eveniment,despre importanţa păstrării tradiţiilor şi despre ce a însemnat obiceiul lolelor în viaţa oraşului, au vorbit Niculescu Dan Viceprimarul oraşului, Helmuth Lerner reprezentantul Forumului German şi Marina Floriţă din partea Consiliului Local Agnita.
Bogdan Pătru preşedintele asociaţiei „Breasla Lolelor” a mulţumit tuturor celor prezenţi la acest eveniment şi în special celor care au sprijinit material a VIII-a ediţie a Festivalului „Fuga Lolelor”. Consiliul Local şi Primăria Agnita, Asociaţia „GAL Microregiunea Hârtibaciu”, notarul Lenuţa Barbu şi firma „Baum”.
A urmat apoi cel mai aşteptat moment al spectacolului, dansurile reprezentanţilor fostelor bresle. Căluţul şi dresorul lui, din breasla croitorilor, au dansat în paşi de  menuet, după care,  din bresla blănarilor, un ursar „nervos” a făcut  să danseze un urs  cam nărăvaş şi aparent agresiv. A urmat dansul dogarilor, adică doi tineri eleganţi au învârtit cu îndemânare cercurile în care erau suprapuse pahare cu vin. După ce şi-au încheiat numărul, cei doi au oferit oficialităţilor paharele cu licoare roşie din care nu s-a vărsat nici o picătură.
Ca de obicei spectacolul s-a încheiat cu momentul solemn când lolele şi-au ridicat măştile şi au cântat „Siebenburgen”
Toate momentele au fost punctate cu pocnete de bici, sunet de talăngi şi strigătul „Hiraiiiiii”
Din faţa primăriei alaiul a pornit mai departe, parada încheinduse cu încă un spectacol în intersecţia de la INCSTAR
Apoi fiecare lider şi-a chemat grupul şi au pornit să fugă pe la casele lor unde , după ce au făcut multă gălăgie, au binecuvântat casa şi gazdele, au închinat un pahar cu vin şi au lăudat gogoşile. Aşa au fugit prin oraş până la ora 18,oo când şi-au dat jos măştile, au blocat talăngile şi au plecat pe la casele lor să se pregătească pentru următorul eveniment „Balul Lolelor”.
Un grup de elevi din Sibiu, veniţi să vadă lolele, au pus o mulţime de întrebări despre costum, despre insigne, despre celelalte însemne dar mai ales despre cum poţi să fi lolă.