sâmbătă, 3 august 2013

Pentru cei care au nevoie în weekend de o relaxare totală,  s-a inventat Brunch-ul. Asta înseamnă că cei care vor să scape de grija gătitului, aşezatul mesei, adunatul şi spălatul vaselor, pot  merge  undeva, de obicei un local cu grădină de vară, şi contra unei sume fixe pot mânca atât micul dejun cât şi prânzul, într-o atmosferă cât mai plăcută.

TRANSILVANIAN  BRUNCH
Pentru cei care doresc mai mult decât mâncare, Cristian Cismariu de la Asociaţia Moritics şi Joachim Cotaru de la GAL Microregiunea Hârtibaciu au iniţiat Transilvanian Brunch. Asta înseamnă că amatorii de brunch pot merge undeva într-un sat în care vor găsi tot felul de preparate cu specific local. În afară de produsele culinare, Transilvanian Brunch le oferă amatorilor informaţii despre oameni şi locuri, despre tradiţiile şi cultura satelor din Transilvania, mai ales a celor din Podişul şi Valea Hârtibaciului.

TRANSILVANIAN BRUNCH
LA RETIŞ.
Transilvanian Brunch se organizează în perioada mai – septembrie, în ultima sâmbătă din fiecare lună. După ce a fost organizat în Gherdeal, Hosman, Mălîncrav, Apoş, Apold, Moardăş, Stejăriş şi alte localităţi mai ales în care au locuit saşii, în luna iunie a fost rândul Retişului să-şi prezinte tradiţiile culinare şi culturale.
La început a fost greu pentru retişeni să înţeleagă cum e cu brunch-ul, cine şi de ce vin străinii în satul  lor şi ce se va întâmpla în curtea şi grădina bisericii din deal, unde a avut loc evenimentul. Pe urmă a fost greu să fie aleşi cei sau cele care vor pregăti mâncarea, pentru că foarte multe femei au dorit să participe. Sarcina de a rezolva aceste probleme cu cât mai puţină supărare şi-a asumat-o Lenuţa Barbu (a Rusului). I-au fost alături şi s-au implicat în toată activitatea, cu tot sufletul Milia lu Bârsan, Livia lu Ciulei, Corina lu Şchiopotă, Viuca lu Bârsan, Geta Ocăleanului. Doamna preoteasă Mioara Scutea şi cu Lenuţa Sonii au făcut curăţenie şi au aranjat sala în care s-au adus mâncărurile şi vesela iar la îndemnul preotului Ioan Scutea, toţi retişenii şi-au văruit podurile pentru ca satul lor să arate aşa cum se cuvine.
Aşa au descoperit amatorii de brunch, un sat frumos, curat cu oameni buni şi bucuroşi de oaspeţi.
Au fost întâmpinaţi de minunate covoare ţesute la război şi ştergare ce împodobesc icoanele,    s-au bucurat de gustul multor  bucate alese, s-au odihnit pe pături ori pe baloţi de fân şi au gustat striheaţa, caşul, jântiţa şi urda preparate acolo de Relu Baciului. I-au aplaudat pe ficiorii şi fetele aduşi de Băciucu să joace Brâul, Rara, Sârba şi Învârtita. Au vizitat biserica, monument istoric,  veche de peste 100 de ani, cu picturi realizate de fraţii Grecu şi au ascultat istoria ei prezentată de preotul Ioan Scutea. Livia lu Stanţânţ a luat furca şi le-a arătat cum se înşiră pe fus fir subţire  din caierul de lână şi de cânepă, povestind şi cum se topea şi se meliţa cânepa înainte de a deveni fuior de tors. Cei care au vrut să vadă şi împrejurimile, au făcut o scurtă excursie din curtea bisericii pe După Garduri până la Crucea Noişteatului pe o cărare împodobită cu flori de pajişte, însoţiţi de dulcele miros al Sânzienelor.
Brunchul de la Retiş a fost frumos. Cu timp frumos, cu locuri frumoase, cu oameni buni.
I.Bârsan