sâmbătă, 3 august 2013

Plimbându-ne prin oraş , nu putem să nu observăm cladirea Casei de Cultură în plină transformare . Sigur v-aţi întrebat  ce se întâmplă . Am avut ocazia să stau la o discuţie foarte interesantă , cu actualul director al Casei de Cultură , domnul Ioan Sarbu , pe care sunt sigur că îl cunoaşteti foarte bine , fiind un om implicat de mulţi ani in viaţa culturală a oraşului Agnita . Practic , cei mai mulţi dintre noi am asistat măcar o dată la un spectacol folcloric al căror protagonişti au fost elevii instruiţi de dânsul .
Domnul Sârbu  a raspuns cu amabilitate întrebarilor mele şi astfel puteţi şi dumneavoastră , stimaţi cititori ,să vă faceţi  o imagine despre ce se doreşte să devină pe viitor Casa de Cultură . Actuala lucrare de renovare  este un proiect finanţat din surse guvernamentale cu o documentaţie facută acum patru ani de către fostul director , domnul Ionel Dragoman , actualul primar  şi domnul Radu Curcean , fostul primar . Titularul proiectului este Ministerul Dezvoltarii , acesta ocupându-se de licitaţia pentru alegerea firmei de construcţii , precum şi de urmărirea derularii lucrărilor împreună cu Primăria  Agnita. Termenul de execuţie este de un an .
Casa de Cultură Ilarion Cocişiu , va avea ,la final , patru coloane la faţadă, care vor susţine un balcon şi mansarda , pentru că acoperişul părţii din cladire care este acum demontat va fi mansardat.Lucrările stagneaza momentan , deoarece trebuie facută o modificare la proiect pentru mansardă, în sensul efectuarii unei centuri de beton ca suport şi se asteaptă aprobarea .  La intrare va fi o garderobă , un grup social modern , cu facilitaţi pentru persoanele cu dizabilităţi . In sala de spectacole se înlocuiesc fotoliile , instalaţia electrică , scena va fi una nouă , cu instalaţii moderne de sunet şi lumini.  Se va face si izolarea termică a clădirii . Poate v-aţi pus intrebarea ,  de ce tencuiala interioara a sălii de spectacole este ondulată . Ei , bine ,onduleurile nu au doar un rol estetic ci şi unul funcţional- Casa de Cultura din Agnita având cea mai bună rezonanţă din judeţ .
La inaugurare , dupa efectuarea lucrărilor , este invitat Teatrul Radu Stanca din Sibiu , pentru a susţine în Agnita cateva avanpremiere la spectacolele puse în scena la Sibiu . Deci teatrul revine şi în oraşul nostru (se va încerca şi revitalizarea trupei de teatru din oras ) .
Proiectul Casa de Cultură şi clădirea fostului cinematograf nu se reduce doar la renovarea clădirilor ci şi la diversificarea ofertei culturale pentru agniteni . Cinematograful este şi el in curs de transformare . Scena a fost refăcută , se reface pardoseala şi se schimbă instalaţia electrică . Sala va fi una multifuncţională , pentru diferite manifestări: proiecţii de filme , repetiţii pentru formaţiile artistice , serbări şcolare , carnavaluri . O noutate pentru Agnita este colaborarea cu celebrul regizor Tudor Giurgiu , pentru a se realiza un festival de film, în două etape , primavară –toamnă . Domnul Giurgiu a vizitat Cinema-ul din oraş şi i-a plăcut . Festivalul de film din toamnă se doreşte a fi în legatură cu festivalul de film de la Biertan .
Agenda culturală pentru a doua jumătate a anului , are ca protagonist  Ansamblul Folcloric Cununa care va participa manifestări culturale în ţară : la Craiova , 24-25 iulie , la invitaţia Centrului creaţiei populare Dolj , spectacol in aer liber , Ansamblu ‘’Cununa’’ va incheia festivalul ; la Calimaneşti , Festivalul Cantecele Oltului , perioada 16-17 august ; 18 august Zilele staţiunii Govora  ; Festivalul ‘’Dobroge , mandra gradina’’ , 27-31 august  , la Constanta .
 Editia a II- a, Zilelor Culturale ale Judeţului Sibiu se va desfîşura la Agnita , probabil în Piaţă , cu scena în aer liber . Chiar dacă  , anul acesta nu vor fi           ‘’ Zilele oraşului Agnita ‘’ , vom avea un spectacol de amploare cu invitaţi de pe Valea Hartibaciului .
Septimiu Nicolae Bălţatu