marți, 3 septembrie 2013

În anul 2006 Consiliul Judeţean Sibiu a fost informat că linia ferată îngustă, Sibiu-Agnita va fi vândută la fier vechi.
Împotriva distrugerii acestui obiectiv, cu potenţial turistic de pe Valea Hârtibaciului, a luat atitudine Asociaţia Valea Hârtibaciului care a cerut  Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sibiu clasarea liniei ferate ca monument. Direcţia de Cultură a răspuns prompt solicitării şi linia ferată a fost clasată, conform prerogativelor sale pe timp de un an.
În această perioadă  Radu Curceanu, preşedintele Asociaţiei Valea Hârtibaciului, împreună cu  alţi entuziaşti ,au întreprins o serie de acţiuni pentru clasarea definitivă a liniei ferate şi a celorlalte obiective, respective haltele şi cantoanele. S-au făcut tabele pentru salvarea mocăniţei şi cu sprijinul dascălilor şi elevilor din şcolile de pe Valea Hârtibaciului au fost colectate peste 6000 de semnături prin care cetăţenii zonei cereau să nu fie desfiinţată. Au fost întocmite o mulţime de documente tehnice, s-au făcut memorii, s-au depus dosare la Ministerul Culturii şi la Ministerul Transporturilor iar în final linia ferată a devenit monument naţional.
Pentru gestionarea ei a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Consorţiu de Dezvoltare Interregională Sibiu- Agnita care a concesionat acest obiectiv de la SAAF,(Societatea de Adinistrare a Activelor Feroviare) o instituţie ce aparţine de Ministerul Transporturilor şi care a impus  o redevenţă de 18 000 de euro/lună, cu o perioadă de graţie de 5 ani în care s-au plătit doar 1%  respective 180 de euro/lună.
S-au acceptat aceste condiţii cu speranţa şi având  promisiunile că în timpul celor 5 ani mocăniţa va trece în proprietatea consorţiului, lucru care până acum nu s-a putut realiza.
În timp ce uşile proprietarilor au devenit tot mai greu de deschis, pentru rezolvarea acestei probleme, pe Valea Hârtibaciului au apărut tot mai mulţi entuziaşti dispuşi să refacă acest obiectiv toristic,   unul din cei mai activi fiind Asociaţia Prietenii Mocăniţei.
La iniţiativa acestei asociaţii în 19 septembrie, la Ferma Şcoală Cornăţel va avea loc o întâlnire, la care se speră să participe Consiliul Judetean Sibiu, Primarul Sibiului, SAAF-ul, Ministerul Transporturilor, Europarlamentarul Daciana Sarbu, FundatiA Mihai Eminescu,  Consorţiu etc.
În funcţie de rezultatul acestei întâlniri, ulterior vor fi întreprinse o serie de acţiuni menite să treacă Mocăniţa în proprietatea celor care sunt interesaţi să   pună în valoare acest obiectiv cu mare potenţial turistic pe Valea Hârtibaciului .

I.Bârsan