joi, 31 iulie 2014

UPDATE: 
MAMA COPILULUI A FOST GĂSITĂ!
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au dat de urma femeii care la sfârșitul lunii aprilie și-a abandonat pruncul nou-născut la Spitalul Orășenesc Agnita. Potrivit unui comunicat al IPJ Sibiu, aceasta se afla pe raza comunei Șeica Mare, dar identitatea ei nu a fost clarificată până în prezent.
"În urma verificărilor efectuate, femeia a fost găsită pe raza comunei Șeica Mare, dar în bazele de date privind evidența persoanei existente la nivel național nu există nicio mențiune referitoare la persoana sa. Din acest motiv, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale continuă cercetările pentru a stabili datele de identitate ale femeii", a transmis Subcomisar Luciana Balteș, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.
Gazeta Hârtibaciului va urmări în continuare subiectul și vă va ține la curent cu noi informații referitoare la caz. 

Articol inițial:
Abandonat de mamă la câteva minute după ce l-a născut, micuțul Matei-Ilie și-a găsit șase părinți spirituali și multe dădace care îl iubesc și au grijă de el zi și noapte.

Este greu de crezut că o mamă poate să renunțe atât de ușor și de repede la pruncul său, să nu simtă nicio emoție atunci când aude primul scâncet al ființei pe care timp de nouă luni a purtat-o în pântec. Cazurile de abandon nu sunt însă o noutate, iar frecvența lor este cât se poate de îngrijorătoare. Matei-Ilie este unul dintre nou-născuții care și-a început viața singur, fără să simtă căldura și siguranța din brațele mamei. El a fost părăsit la spital, printre străini, lăsat în voia sorții. Însă soarta i-a zâmbit micuțului. Străinii în mijlocul cărora se află de trei luni îl iubesc și au grijă de el din prima clipă, iar acum au devenit familia sa. Matei-Ilie a fost botezat în 20 iulie de șase tineri din Agnita.
Povestea emoționantă a bebelușului începe în 29 aprilie a.c, când mama sa, cuprinsă în stradă de durerile nașterii, a sunat la serviciul 112 pentru ajutor. Ambulanța s-a deplasat de la Agnita la Brădeni de unde a luat-o pe aceasta. Nașterea a avut loc în ambulanță pe când se afla încă pe raza comunei Brădeni. După ce mama și nou-născutul au fost aduși la Spritalul Orășenesc Agnita pruncul a fost preluat de personalul medical, iar la cateva minute după aceasta mama nu a mai fost de găsit. Deoarece mama nu avea în acele momente niciun act de identitate la ea, documentele întocmite s-au bazat pe declarațiile acesteia. Evenimentele ce au urmat ridică presupuneri asupra faptului că mama și-a declarat o identitate falsă din moment ce odată cu plecarea de la spital și abandonul nou-născutului aceasa nu este de găsit după nume și adresă.
Spitalul Orășenesc Agnita a făcut o sesizare la Direcția Generală de Asistență Generală și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu  pentru a le aduce la cunoștință că acest copil a fost abandonat în spital, după care s-a făcut o evaluare a situației, însă până în prezent mama copilului nu a fost identificată. În cazul în care mama nu va fi găsită sau copilul nu poate fi integrat în familia sa naturală, soluția acestui caz este plasarea micuțului la un asistent maternal. Până atunci însă copilul va rămâne „acasă“ la Spitalul Orășenesc Agnita, alături de „familia“ sa formată din personalul medical. „Conform procedurii legale copilul va rămâne în continuare în Spitalul Orășenesc Agnita. În prezent DGASPC Sibiu a făcut o sesizare către Poliția Orașului Agnita pentru a se identifica mama copilului. După ce mama copilului va fi identificată, DGASPC Sibiu va începe demersurile pentru instituirea măsurii de plasament la un asistent maternal profesionist”, a transmis Păunescu Andreea, purtător de cuvânt al DGASPC Sibiu, pentru Gazeta Hârtibaciului.
Găsirea unui asistent maternal profesionist pentru plasarea copilului poate fi însă un proces de durată dat fiind faptul că acesta nu este un caz singular în județul Sibiu la ora actuală. În același timp, îngrijirea copilului în spital duce la creșterea anumitor costuri pentru instituția medicală, iar situația se complică puțin în ceea ce privește compartimentul în care trebuie ținut. După cum explică ec. Prișcă Iosif Nicolae, managerul Spitalului Orășenesc Agnita, micuțul nu mai este considerat nou-născut din punct de vedere medical, ar trebui transferat la compartimentul de pediatrie, însă fiind totuși destul de mic există riscul de îmbolnăvire și de aceea este necesar să rămână izolat la compartimentul de nou-născuți. „Din fericire, neavând o frecvență ridicată a nașterilor  prin faptul că e zona relativ mică facem eforturi și îl ținem la nou-născuți. Toată lumea e îndrăgostită de el. E vorba de viața unui copil în care nu pui preț și nu calculezi eficiența unui serviciu spitalicesc“, a declarat ec. Prișcă Iosif Nicolae, managerul spitalului. 
Dragostea personalului medical pentru Matei-Ilie, este vizibilă la tot pasul și cu fiecare gest, iar povestea micuțului a impresionat și alte persoane din Agnita. Șase tineri din oraș s-au hotărât să îl creștineze pe micuțul abandonat asftel că în 20 iulie l-au adus pe acesta la biserică pentru a fi botezat. Emoțiile evenimentului au fost mari pentru nașii nu doar pentru că s-au aflat în această ipostază pentru prima dată ci mai ales pentru faptul că au conștientizat importanța momentului în viața bebelușului. Fericirea pe care a simțit-o miculul care a zâmbit tot timpul văzând că este înconjurat de persoane care îl iubesc s-a văzut și pe fața nașilor care au lăcrimat de bucurie.
Fiecare dintre cei prezenți la eveniment speră într-un destin bun al micuțului Matei-Ilie și își doresc ca acesta să ajungă într-o familie care să îl iubească și să îl educe așa cum se cuvine.
B. Albu