marți, 3 septembrie 2013

Explorăriile şi incălcarea dreptului de proprietate în siturile Natura 2000 pe Podişul Hârtibaciului

Cabluri portocalii, maşini de teren şi de pază prin sate şi pe câmpuri. Cunoaştem explorăriile după gaze naturale şi alte zăcăminte în zona noastră de câteva zeci de ani. Dar ce se întămplă din primaverii anului curent, aşa spun unii, nu s-a mai văzut pâna acum. Fapt este, ca în câteva cazuri s-au trezit ţăranii, agricultori şi alţii, cu instalaţiile firmei Prospecţiuni S. A. pe terenurile şi între culturile lor fără să li se ceară şi fără să-şi dea  un acord prealabil. Un grup de oameni a format o iniţiativa care vrea să apere dreptul de proprietate. Mai mult, ei sunt alarmaţi şi de posibilitatea că firma respectiva de fapt caută gaze şist. Am vorbit cu Cristian Cismaru, care este membru al acestei iniţiative şi agent turistic.

De ce va declaraţi „alarmaţi” şi „revoltaţi”?
Cismaru: În primul rânde e vorba de pastrarea unui peisaj cultural şi natural nealterat de exploatarea gazelor neconvenţionale. Zona noastră este printre puţinele din  Europa care pastrează şi azi caracteristicile unei zone autentic rurale şi astfel este foarte atractivă din punct de vedere turistic. Prin aparaţia sondelor şi altor echipamente grele, acest peisaj nu îşi mai poate păstra valoarea.

Reprezentanţii firmei de exploatare neagă ca ar cauta gaze de şist. Care sunte pentru dvs. şi iniţiativa civică indicii că este vorba de gaze de şist?
Cismaru: Există un articol apărut în revista „Capital”, în care directorul ROMGAZ, Radu Gheorghe, susţine că sunt în cautarea de zăcăminte de gaz neconvenţional.

Aţi documentat unele cazuri reprezentative din zona, unde a fi fost încălcat dreptul de proprietate. Ce s-a întămplat?
Cismaru: Am luat legatură în satul Cund, Mureş cu domnul Christian Harfmann, în Moşna cu domnul Willy Schuster, iar în Copşa Mare cu Ilie Iordan, care ne-au relatat despre încălcarea proprietăţii lor. Ce reclamăm este lipsa informării, cererii acordului şi încheierii unui proces verbal prin care aceşteia îşi dau acordul. Deasemenea, modul de abordare (însoţit de maşinile de teren ale firmei de pază) nu este unul indicat. În Mălâncrav, am asistat personal la încercarea primarul de a convinge locuitorii să îşi dea acordul sub ameninţarea exproprierii. În Dumbrăveni şi Biertan, am documentat prin fotografii faptul ca distanţa de 50 de metri cerută de APM nu a fost respectată chiar în cazul unor clădiri istorice: catedrală armenască şi biserică fortificată, patrimoniu UNESCO.
 
Susţinătorii exploarării gazelor de şist precum şi a  altor zăcăminte spun că se vor genera noi locuri de muncă şi profit în zonă. Ce parere aveţi dvs. faţă de această afirmaţie?
Cismaru: Noi considerăm că locurile de muncă deja existente şi veniturile realizate de domenii ca turismul, agricultura bio şi tradiţională reprezintă o sursă de venit considerabil mai mare pentru regiune. Deasemena, nu trebuie uitate şi subminate investiţiile deja facute de autorităţiile locale, naţionale şi internaţionale în dezvoltarea durabilă a zonei, care au au dus pe acest drum conform idealurilor comunităţii noastre.

Ce pot să facă oamenii când găsesc instalaţiile pe terenurile lor?
Cismaru: Credem că o procedură corectă este aunţarea autorităţilor locale şi depunerea unei plângeri pentru încălcarea proprietăţii. Pentru că de obicei în asemena cazuri există posibilitate întimidării proprietărilor, noi le stăm alături cu consiliere juridică. Există şi date de contact, unde pot primi ajutorul nostru.

Care vor fi activităţile următore ale iniţiativei?
Cismaru: Vom încerca să obţinem susţinerea a cât mai multor firme, ONG-uri şi autorităţi din zona pentru a aducere în dezbatere a temei legate de resurse şi folosirea lor.

Contact:

Iniţiativa civică rurală împotriva exploatării gazelor de şist - Podişul Hârtibaciului & Zonă Târnavelor
Telefon 0264-599.204
Email
initiativa.hartibaciu@gmail.com
Internet
www.tiny.cc/prospectiuni