sâmbătă, 3 august 2013

Fotbalul nu mai este demult un sport doar al bărbaţilor. O dovedeşte nivelul la care au ajuns unele campionate naţionale şi internaţionale de fotbal feminin, din ce în ce mai promovate în ultima perioadă. Fotbalul feminin aduce şi Agnitei un prilej de mândrie. Ceea ce fotbaliştii de pe malul Hârtibaciului nu au reuşit de-a lungul anilor a izbutit o agniteancă.
Alexandra Fleşariu joacă pentru echipa naţională a României de fotbal feminin, iar în campionatul intern se luptă an de an împreună cu echipa la care evoluează pentru câştigarea titlului de campioană.
Din faţa blocului pe marile stadioane

Agniţeanca Alexandra Fleşariu, în vârstă de 21 de ani, a fost pasionată întotdeauna de fotbal. Încă de mică, în loc să se joace cu păpuşile, prefera să iasă în faţa blocului şi să bată mingea împreună cu băieţii. Acolo a aflat şi vestea care avea să-i decidă viitorul. „Prietenii cu care jucam fotbal în faţa blocului mi-au spus că este o echipă de fotbal feminin la Sibiu. M-am interesat, am luat legătura cu ei şi am dat probe. Aşa am intrat în Şcoala de Fotbal Mihăiţă Stănescu”, îşi începe Alexandra povestea. 
Talentul de care a dat dovadă i-a adus la scurt timp oferte de transfer. La doar o săptămână după debut, în urma unui meci amical în compania echipei FCM Tg. Mureş, conducerea mureşenilor i-au propus un contract, pe care tânăra fotbalistă l-a refuzat întâi. După un an însă transferul s-a materializat şi de atunci Alexandra se luptă în fiecare sezon împreună cu echipa FCM Tg. Mureş pentru ocuparea primei poziţii în campionatul feminin de fotbal. 
La echipa naţională a României a debutat încă de când se afla la Sibiu. A început la echipa „Under 19”, iar la echipa de senioare a jucat  primul meci sub culorile naţionale la vârsta de 18 ani într-un turneu de pregătire pentru Campoinatul European. „La echipa naţională e foarte greu să prinzi loc. Avem şi multe jucătoare care evoluează afară în campionate mai puternice, care au altă pregătire fizică, tehnică, tactică, Dar uite că am ajuns şi acolo şi mă bucur de experienţa asta”, mai spune Alexandra Fleşariu.

Pasiunea unui vis împlinit

În timp ce fotbalul s-a transformat într-o industrie, vorbindu-se din ce în ce mai puţin despre plăcerea de a practica „sportul rege”, Alexandra pune mereu semnul egalităţii între fotbal şi pasiune. Deşi befeniciile materiale nu pot fi excluse din discuţie, fiind vorba de un contract semnat cu o echipă profesionistă de fotbal, pasiunea pentru acest sport este principalul motiv pentru care Alexandra şi-a îndeplinit visul. „Fotbalul e principala pasiune şi ocupaţie. Prin pasiune am ajuns să fac lucruri pe care nici nu le visam”, spune fundaşul dreapta al naţionalei.
Pasiunea i-a fost susţinută întotdeauna de familie şi prieteni. Deşi la început părea că drumul va fi lung până la atingerea unor performanţe notabile, Alexandra s-a bucurat permanent de susţinerea celor apropiaţi şi astfel a reuşit să muncească mai uşor pentru ca acum să poată spune din propria experienţă că „Nimic nu se compară cu faptul că şti că joci pentru ţara ta”.
În ceea ce priveşte o nouă ascesniune pe plan fotbalistic, la nivelul campionatului intern agniţeanca a ajuns la punctul maxim, în condiţiile actuale, însă nu exclude posibilitatea de a juca într-un campionat extern mai puternic, un pas mai aproape de atingerea performanţelor idolului ei, brazilianca Marta Viera Da Silva, câştigătoare a trei Baloane de Aur consecutive. 

Bogdan Albu
Sursa foto: Facebook