duminică, 22 decembrie 2013

Au trecut un an şi patru luni de când asociaţia Grupul de Acţiune Local “Microregiunea Hârtibaciu” a lansat prima sesiune pentru depunere de proiecte în vederea accesării  de  fonduri europene prin Axa 4 Leader.
Neîncrederea potenţialilor beneficiari, birocraţia exagerată şi regulilie schimbate în timpul jocului au creat probleme deosebite experţilor şi animatorilor din echipa angajaţilor GAL M.H. care nu au lucrat după un orar prestabilit ci după programul impus pentru rezolvarea tuturor problemelor.
Conform Planului de Dezvoltare Locală, a strategiei, GAL Microregiunea Hârtibaciu trebuie să atragă în acest spaţiu peste 2,2 milioane de euro, fonduri destinate dezvoltării rurale. Activitate ce trebuia să înceapă în august 2010, a început abia în august 2012 din cauza ignorării GAL-urilor de către Ministerul Agriculturii, fapt ce i-a obligat pe angajaţii GAL M.H. să facă eforturi deosebite, pentru că în cazul în care  fondurile prevăzute în strategie nu sunt consumate, locuitorii din acest spaţiu nu vor mai putea beneficia de fonduri europene în etapa următoare 2015 - 2020.
Datorită activităţii angajaţilor GAL MH dar mai ales a unor oameni harnici, dispuşi să muncească şi să-şi  ,,facă rânduiala lor”, până la această dată au fost depuse proiecte eligibile în valoare de peste 1,6 milioane euro.
Pentru cei interesaţi se mai pot depune proiecte pe măsurile:
- 112. Instalarea tinerilor fermieri
- 121. Modernizarea exploataţiilor agricole
- 312. Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi
- 313. Încurajarea activităţii turistice
Suntem convinşi că şi cei 600000 euro rămaşi vor ajunge în gospodăriile unor  oameni harnici şi cu iniţiativă din spaţiul GAL Microregiunea Hârtibaciu.
La această dată sunt  29 de proiecte aprobate si 9 proiecte în  faza de evaluare dintre care 8 beneficiari au primit prima transa de bani:

CRISTINELA BRUMARIU din Agnita are 34 de ani şi a depus un proiect pe măsura 112 – instalarea tinerilor fermieri .  Are împreună cu soţul  351 de oi şi un saivan cu o capacitate de 400. Prin proiect a solicitat 40 mii euro şi a primit prima tranşă de 24 mii euro cu care  şi-a procurat un tractor. Vor să-şi mai cumpere oi şi teren arabil pentru furaje.

FRĂŢILĂ ACHIM LUCIAN din Şeica Mare în vârstă de 40 de ani şi soţia lui Cosmina  au patru solarii funcţionale pe o suprafaţă de 30 de ari. A depus un proiect pe măsura 121 – modernizarea exploataţilor agricole, din dorinţa de a procura utilajele necesare. Prin proiect solicita 40 mii de euro, i-au fost aprobaţi şi cu prima tranşă de 24 mii de euro şi-a comandat utilajele în Germania. În afară de utilaje vrea să-şi extindă solariile.

SIMON IULIANA  din Agnita are 31 de ani şi o stupină cu 30 de familii de albine. Dorind să mai cumpere 40 de stupi a depus un proiect pe măsura 141-  sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă şi a solicitat 7500 de euro. Proiectul a fost eligibil şi a primit prima tranşă  în valoare de 1500 de euro. 



LOGHIN MIHAELA din Agnita are 42 de ani şi se ocupă tot cu albinăritul. Are 50 de stupi şi dorind să-şi mai cumpere încă 50, a depus, tot pe măsura 141, un proiect prin care solicita 7500 de euro. Prima tranşă de 1500 de euro au intrat în cont şi la primăvară îşi va completa stupina.



VIRCHEA IOAN VIOREL, tot din Agnita şi tot producător de miere. Are 33 de ani şi 30 de stupi. Dorind să lucreze şi să producă mai mult a depus un proiect şi i-a fost aprobată suma solicitată adică 7500 de euro. Şi el are deja 1500 de euro în cont şi va începe să-şi extindă „fabrica de miere”. 

În numerele următoare îi vom menţiona şi pe ceilalţi beneficiari ai fondurilor europene obţinute cu sprijinul Grupului de Acţiune Local Microregiunea Hârtibaciu Sunt oameni cu iniţiativă  ce doresc să muncească şi să-şi fie propriul stăpân.
Aşteptăm şi alţi solicitanţi care au idei de afaceri dar le lipsesc banii. Pot găsi o soluţie la GAL Microregiunea Hârtibaciu, la punctual de lucru din Agnita, str. Avram Iancu, nr 60, tel. 0269 510030
Preşedinte GAL MH
Ilarion Bârsan