vineri, 29 noiembrie 2013

Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, când toamna dădea semne de trecere lăsând loc unui nou anotimp, comuna Alţâna a fost pregătită de o sărbătoare deosebită. După 157 de ani de la zidirea bisericii actuale, clădită pe amplasamentul alteia mai vechi, în anul 2006 locuitorii comunei împreună cu preotul paroh au început ampla lucrare de renovare şi consolidare a acesteia: tencuirea interioară şi pregătirea pentru pictură; tencuirea exterioară; schimbarea ferestrelor cu vitralii; înlocuirea acoperişului; amenajarea curţii cu pavaj; înlocuirea podelei; pictarea bisericii în tehnica fresco de către pictorii Căzilă Ioan şi Torje Tudor, lucrări care au durat 3 ani. Finanţarea lucrărilor s-a făcut pe etape, ridicându-se la suma de 700.000 lei, dintre care 250.000 lei au provenit din partea Primăriei locale, a Ministerului Cultelor şi a Consiliului Judeţean Sibiu, iar restul de 450.000 lei a fost susţinută de credincioşii din comuna Alţâna şi alţi donatori.
Venirea Înalt Preasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza a pus în mişcare întreaga suflare creştin-ortodoxă din parohie încă de dimineaţă, fiind întâmpinat în mijlocul satului de primarul comunei, Bucşa Ioan. Sunetul clopotelor, forfota credincioşilor, curiozitatea şi dorinţa de a fi martori şi participanţi la acest eveniment, au umplut lăcaşul de cult, enoriaşilor din parohie alaturându-li-se şi credincioşi din alte localităţi. La sosire, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu  a fost întâmpinat în faţa lăcaşului de cult cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de preotul Stoia Mircea, parohul locului, împreună cu un sobor de preoţi. Ceremonia religioasă a început cu slujba sfinţirii apei, desfăşurată în faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea lăcaşului de cult prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită.  De asemenea s-a sfinţit Masa Sfântului Altar, unde au fost depuse Sfintele Moaşte. Aşa cum unui om îi este consemnată identitatea în certificatul de naştere, tot aşa, pe lângă anul construcţiei (1853), în Hrisovul pus în Masa Sfântului Altar a fost trecută şi data de 16 noiembrie 2013, dată la care a fost sfinţită biserica din comuna Alţâna, precum şi numele preoţilor participanţi la acest eveniment, părintele protopop Jurca Ioan fiind cel care a dat citire acestui hrisov. A urmat Sfânta Liturghie Arhierească, în cadrul careia s-a oficiat şi sfinţirea întru diacon a unui tânăr teolog, slujbă la care au participat preoţii: Ioan Jurca (protopop de Agnita), Lungoci Ioan (Făgăraş), Lungoci Ioan-Iulian (Azile Brasov), Piroş Nicolae (Bârghiş), Rusu Mihai (Ghijasa de Sus), Popescu Mircea (Ţichindeal), Liviu-Florin Ivănuşcă (Noul Român) şi Stoia Mircea (Alţâna). Au participat de asemenea oficialităţi de seamă, precum senatorul Arcaş Viorel, deputatul Axente Ioan, reprezentându-l totodată şi pe domnul Cindrea Ioan, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, care nu doar au sprijinit financiar aceste lucrări de renovare şi consolidare, ci prin prezenţa lor au onorat întreaga comunitate.
A urmat caldul cuvânt de învăţătură rostit de Înalt Preasfinţitul Dr. Laurenţiu Streza, care prin prezenţa sa a adus în sufletele credincioşilor o mare bucurie duhovnicească, felicitându-l pe preotul paroh şi pe credincioşi pentru realizările făcute. Preotul paroh a mulţumit tuturor celor care au susţinut realizarea acestui obiectiv. În cadrul evenimentului religios, Înalt Preasfinţitul i-a răsplătit pe binefăcători cu binecuvântări duhovniceşti, totodată acordând acte de cinstire  domnului primar Bucşa Ioan, consiliului parohial şi preotului paroh Stoia Mircea, dar mai presus de toate speranţa că pe cei care s-au jertfit şi s-au sacrificat necondiţionat Dumnezeu îi va răsplăti în viaţa cea veşnică. Sărbătoarea s-a încheiat cu intrarea în altar a credincioşilor, urmând apoi o agapă frăţească unde au fost invitaţi toti cei care au luat parte la acest eveniment important din viaţa enoriaşilor comunei Alţâna, agapă  la care s-au implicat în mod deosebit credincioasele comitetului parohial, împreună cu membrii Primăriei Comunei Alţâna şi domnul Marcel Părău. Credinciosii  din parohie, având satisfacţia datoriei împlinite, s-au rugat Născătoarei de Dumnezeu, al cărei hram îl poartă biserica, prin troparul Adormirii Maicii Domnului: “Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.”

STOIA ALEXANDRU-NICOLAE